Sekitar PRU 12. Sekadar pendapat…

Mengejutkan! Memang keputusan PRU 12 amat tidak disangka-sangka.. Walaupun sudah hampir seminggu, tapi rakyat terutama di 4 buah negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor rata-rata tidak percaya yang mereka sudah berada dibawah pemerintahan Barisan Alternatif(BA).. Kelantan, sudah dijangka akan terus berada di bawah kepimpinan PAS walaupun pada kebanyakan masa sepanjang dua minggu berkempen seolah-olah di lihat seperti BN akan merampas negeri Cik Siti Wan Kembang itu selepas 18 tahun.. Biasalah media Malaysia! Entah dimana ketelusan mereka dalam menyampaikan sesuatu.. Tak nampak benarnya.. Cakap Tuan Guru Nik Aziz di’edit’nya agar dilihat terlalu buruk dimata rakyat.. Yang paling ‘baik’ pemimpin-pemimpin BN.. “Pembangunan berterusan”. Itulah yang dijanjikan jika Kelantan bertukar tangan.. Tapi, rakyat Kelantan lebih sayang Kelantan begini.. Mereka lebih kenal Tuan Guru Nik Aziz.. Jadi, nyah BN dan UMNO dari Kelantan. Lupakan hasrat mu..

Semalam, Sultan Perak, Sultan Azlan Shah semalam melalui Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah memilih ADUN Pasir Panjang merangkap Setiausaha Perhubungan Pas negeri, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, sebagai Menteri Besar Perak ke-10.. Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sepatutnya mengangkat sumpah hari ini tetapi tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada parti DAP memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar menyebabkan ia ditangguh ke satu hari yang akan ditentukan kemudian.. Macam-macam! Entah ya ntah tidak media ni.. Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pula akan mengangkat sumpah Menteri Besar Selangor ke-14 hari ini.. Ia dari awal sudah dijangka walaupun ada yang berharap ADUN Gombak setia Datuk Dr Hassan Ali(PAS) akan memegang amanah itu.. Di Kedah, PAS yang buat julung-julungnya diberi mandat memerintah, sepakat memilih Pesuruhjaya PAS negeri Ustaz Azizan Abdul Razak sebagai Menteri Besar..

Tak perlu lagi saya menghurai mengenai PRU 12.. Sahabat-sahabat sudah ramai yang memberi huraian panjang mengenainya dalam laman blog masing-masing.. Semua pun sudah boleh menilai.. Cuma ada gurindam menarik untuk dikongsi bersama..

Ku sangka panas sampai ke petang,
Rupanya hujan ditengahari,
BN sangka Kelantan dapat dijulang,
Rupanya hilang 5 negeri,
Alangkah malang nasib BN kali ini,
Kampung Pak Lah sendiri tiada lagi,
Penang negeri kesayangan sudah ditakluki…

Di sebalik keputusan PRU 12, kemenangan dan kekalahan adalah ujian yang berat.. Sepanjang 5 tahun yang mendatang, rakyat akan terus menilai.. Tahniah atas kemenangan dan takziah kerana memikul amanah yang berat.. Segalanya akan dipersoal di akhirat nanti!

Kamu semua begitu bercita-cita terhadap jawatan kepimpinan, ianya akan menjadi penyesalan pada Hari Kiamat. Ianya sesuatu yang nikmat pada permulaannya tapi keburukan pada akhirnya” (Riwayat Imam Al-Bukhari)” .

Setelah dengan gilang-gemilangnya berjaya menawan Kota Konstantinople, Sheikh Shamsuddin berkata kepada Sultan Muhammad Al-Fatih:

“Walaupun hari ini engkau telah berjaya mencapai kejayaan yang paling besar, tetapi biarlah aku menjadi satu-satunya manusia yang terus mengingatkan engkau bahawa engkau adalah hamba kepada Allah SWT!.”

“ALLAH pasti bantu pada perkara kebenaran”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s