Selamat berIMTIHAN…

Peperiksaan akhir tiba lagi! “bang ham, hantar kita awal sikit ke Seremban. esok kita dah start exam”, pinta adik saya Nurul Zawani semalam.. Jarak Nilai ke Seremban hanya mengambil masa lebih kurang setengah jam ke 45 minit. Tapi dia tak mahu ketinggalan bas pagi.. Awal pun tak awal juga.. Jam 9.30 pagi kami bertolak dan tiba di Terminal One jam 10.05 pagi.. Alhamdulillah.. Bas 10.30 pagi, tiketnya masih ada.. Rubi (nama panggilan sejak kecil) nampak tenang menghadapi ‘perang’ esok.. InsyaAllah, jika tiada ‘sangkut’, ini adalah ‘final exam’ terakhirnya di UTEM(Uni. Teknikal Melaka Malaysia).. Segulung Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Pembuatan dalam genggaman, InsyaAllah ta’ala.. Sejujurnya, saya dapat lihat kebimbangan dan kerisauannya sepanjang 4 hari di rumah.. Maklumlah, yang terakhir.. Biasanya, rasa bimbang dan risau akan menerbitkan azam dan tekad yang tinggi untuk berjaya.. Tapi ada juga yang bimbang dan risau sebab tak ‘prepare’ dari awal.. Apa lagi, kelam kabut la.. Berserabut kepala otak! Banyak tak ‘cover lagi ni.. Dah la ‘carry mark’ ‘under bar’.. ‘Killer subject’ pulaknya.. Tidaaaakkkk!!!

Sungguh berserabut kalau tidak bersedia”

Bagi yang pertama kali, pastinya mahu lakukan yang terbaik.. Semester pertama biasanya subjek-subjek tidak begitu menekan, dan peluang untuk mendapat ‘Dean List’ atau 4 flat atau sekurang-kurangnya 3.0 ke atas, tak seharusnya dilepaskan. Semester seterusnya akan lebih sukar dan jika tidak meletakkan sasaran yang tinggi pada semester pertama, ia akan menjadi sangat sulit.. Apapun jua keadaannya, keberkatan ilmu yang paling utama. Jangan kerana inginkan keputusan cemerlang, sanggup meniru dan menipu. Ingat! Meniru itu menipu dan menipu itu haram.. Sila baca huraian di, http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=583&Itemid=89


Selamat berImtihan buat semua sahabat-sahabat(terutama di IPTA).. Selamat mengingat dan menghafal.. Selamat berusaha dan berjaya! Bittaufiq wannajah..

“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih”
Advertisements

One thought on “Selamat berIMTIHAN…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s