Macam-macam ada..

Salam Ukhwah,

Tidak bagus jika selalu mengkritik biarpun kritikan itu membina.. Orang yang dikritik selalu fikir, yang mengkritik membencinya.. Tak suka.. Meluat.. Pada awalnya begitu.. Tetapi, setelah individu yang dikritik, melalui peringkat menilai kritikan pasti dia akan tahu sejauh mana kebenaran kritikan itu.. Dia akan jadi lebih hebat.. Andai penilaian yang dibuat, dijalani dengan tenang tanpa tekanan.. Namun begitu, memang tidak bagus jika selalu mengkritik.. Bergantung! Kenapa suka mengkritik? Adakah kerana ingin membantu atau ingin menunjuk hebat? Rasa lebih baik dari orang lain? Tanya diri.. Mungkin cara kritikan yang tidak berhemah.. Atau mungkin orang yang dikritik yang keras kepala? Ah, kita biar persoalan ini di sini untuk difikirkan jawapannya bersama.. 2 x 5๐Ÿ™‚

Pengkritik sudah ramai. Yang nak turun padang ni masih lagi boleh dibilang jumlahnya.. Allah.. Alasan biasa yang dah lapuk, komitmen keluarga, kelas malam, moto rosak.. Dan dan moto rosak masa itu.. hehe.. Atas dasar “unsangkarable”.. Biarkan sebab tuan empunya blog ni pun sama dengan je..๐Ÿ˜€ Bak kata Ustaz Idris Ahmad(DPPP) selepas program xpdc dakwah malam tahun baru 2005, “Bilala Islam nak menang kalau macam ni perangai hang.” Adui, terkena sekali walaupun masa itu bukan dituju kepada saya. Kami nak pergi minum-minum waktu itu.. Maklumla keletihan ber’xpdc’..๐Ÿ™‚ Seronok sebab waktu itu, Ustaz Riduan Mat Nor pun naik satu van. Kalau yang kaki demo, kenal benar lah dengan Ustaz Riduan.. Bukan senang nak berdamping dengan pimpinan ni.. Kenangan๐Ÿ™‚

Awal pagi tadi, bermula jam satu hingga jam empat pagi, giliran saya berjaga malam. Menjaga keamanan kawasan taman. Dah hampir setahun saya rasa sistem penggiliran ini dijalankan ditempat tinggal saya. Mula-mula dulu memang berat. Yalah, bukan mudah nak menahan ngantuk. Esok nak bekerja, nak memandu, nak menunggang.. Kesan buruknya boleh tahan. Tapi, lama kelamaan saya dah mula serasi dengan sistem ni walaupun masih ada rasa keberatan. Sikitla.. Yang saya rasa bagusnya di sini, pihak MT Persatuan Penduduk menetapkan ahli kumpulan yang sama bagi setiap sesi untuk mengekalkan momentum dan komitmen.. Yang tak bagusnya pun ada tapi yang bagus lebih bagus untuk keberkesanan sistem penggiliran rondaan malam ini. Sekarang ini mengantuk gila rasanya tapi saya puas hati.. Saya tidak dibayangi rasa bersalah. Harap-harap saya tak tertidur masa memandu nanti.. Doakan..

Itu saja untuk hari ini.. Mai secawan!๐Ÿ™‚๐Ÿ˜€

ps: esok outstation ke Perak ni.. Harap bukan saya la yang memandu.. harap sangat๐Ÿ˜ฆ

4 thoughts on “Macam-macam ada..

  1. abudarwis says:

    salam.. Gmbiranya ana.. Thanks syakur 4 dropping by kat blog yg mkin ntah hape2 entrinya ni.. Sjk akhir2 ni, slalu plak kna outstation.. Jd, entrinya pun mcm org klam kbut mnekan keyboard.. haha..

  2. cik kerikil says:

    macam kerja SB jer bunyinye..berjaga malam sambil sembahyang malam…boleh tambah kekuatan momentum..insyaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s