Pencen sementara

Assalamualaikum Warrahmatullah Saya tidak akan mendapat apa-apa faedah dari tindakan ini.. Saya hanya mahu menghormati kehendak diri.. Saya akan 'berehat sebentar' selama beberapa ketika. Jika Allah berkehendak saya untuk 'berehat terus', jadi blog ini hanya akan tinggal kenangan. Doakan kesejahteraan bersama.. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat beramal di baki ramadhan yang tinggal.. Moga … Continue reading Pencen sementara

Advertisements

Daki-daki kebenaran (^_^)

Sehari satu entri.. ๐Ÿ™‚ Macam dah takde kerja lain.. 'Keyboard' ni pun sampai dah naik berdaki.. Tidak mengapa.. Daki-daki kebenaran ๐Ÿ™‚ Dulu, di tanam senior-senior UiTM, seminggu hafal satu hadis dan satu mukasurat Al Quran.. Bolehla walaupun sekarang payah bebeno nak mengingat.. Yelah, pelajar IT la katakan.. ๐Ÿ™‚ Jumpa orang sana, jumpa orang sini, ketawa … Continue reading Daki-daki kebenaran (^_^)

Baju raya sebenar

Assalamualaikum Warrahmatullah Saban tahun, tiba saja ramadhan kita sentiasa diingatkan tentang tujuan utama berpuasa di bulan mulia ini. Bukan setakat menahan lapar dan dahaga. Kalau puasa kita hanya itu, samalah kita seperti ayam betina yang berpuasa sebulan semasa mengeram telurnya. Ayam betina 'berpuasa' selama lebih kurang tempoh itu sehinggalah telur yang dieramnya menetas(betulkan saya kalau … Continue reading Baju raya sebenar

Fenomena hujung ramadhan

Hujung ramadhan bermakna semakin hampirnya Syawal. Apa yang berlaku? Hah! Beberapa fenomena hujung ramadhan yang sempat difikir dan diperhatikan: Para ibu dan isteri semakin sibuk. Jahit baju raya, hias rumah, buat kuih dsb Para ayah tengah sibuk buat belanjawan raya 2008. Minyak, tol, angpau raya dsb Semakin ramai yang hilang jari.. mercun buatan sendiri punya … Continue reading Fenomena hujung ramadhan

Apa yang engkau lakukan bila berseorangan?

Assalamualaikum Warrahmatullah Diriwayatkan dari Isa bin Yunus al-Ramliy , dari UQbah bin Alqamah bin Khadiej al-Maโ€™afiriy dari Artah bin al-Munzir dari Abi Amir al-Alhaniyy dari Tsauban dari Nabi s.a.w bahawa Nabi s.a.w bersabda : Sesungguhnya aku mengenali segolongan manusia dari umatku yang akan datang pada hari Kiyamat dengan kebaikan sebesar gunung Tihamah yang putih itu … Continue reading Apa yang engkau lakukan bila berseorangan?

Harap sangat…

Assalamualaikum Warrahamatullah Sejak awal ramadhan saya cuba untuk mengelak dari berfikir tentang cerita-cerita yang merudumkan iman yang sudah sedia nipis.. Sangat kecewa kerna saya tak berjaya sepenuhnya.. Gosip sana, fitnah sini.. Tak salah berfikir dan mendengar. Kemudian saya boleh menilai. Benda yang sama yang biasa saya buat. Tapi, masalahnya saya tak mahu ia berlaku pada … Continue reading Harap sangat…

Diskaun Paling Lumayan Ramadhan

Assalamualaikum Warrahmatullah Fasa pertama (fasa rahmat) ramadhan sudah berlalu. Kita sedang berada di fasa pengampunan. Masuk fasa ni, jemaah Terawih pun nampaknya semakin kurang. Di tempat saya la.. Ni la kita.. Bukan mereka saja tapi saya sekali. Sebab tu kita.. Bukan nak penuhkan masjid.. Bukan nak berebut-rebut buat amal.. Berebut-rebut juga sebenarnya.. Tapi, entah.. Rayanya … Continue reading Diskaun Paling Lumayan Ramadhan