bebelan dikala kehilangan

Kali ni bukan kekeringan idea.. Tapi segalanya soal masa..

Bukan lapang pun waktu ni.. Tapi tanggungjawab mesti dilaksanakan.. Orang yang selau meninggalkan rumah, mesti bersawang, berhabuk segala penjuru.. Bila dapat peluang balik sekali sekala, kena bersihkan.. Mop lantai, tukar langsir dan buang sesawang.. Biarpun alat cuci tak banyak, gunala apapun.. Janji bersih! 🙂

Sahabat-sahabat yang budiman,

Saya nak bebel sikit saja..

Dalam Islam, baik saja tidak cukup.. Ramai non muslim yang baik.. Jika baik saja yang kita mahu, kita sama saja seperti orang bukan Islam yang lain.. Islam menekankan pelbagai perkara asas yang kebanyakan manusia baik tidak turuti.. Ada artis seksi yang baik.. Ada ratu cantik yang baik dan ada pencuri yang baik.. Baik itu satu perkara, tetapi tuntutan sebagai seorang muslim juga satu perkara besar lain yang selalu dipandang enteng.. Contoh mudah, baik tapi sering meninggalkan solat fardhu.. Baik itu mulia tapi meninggalkan solat fardhu itu perkara terkutuk dan amat dimurkai Allah Taala..

Pesan Allah swt dalam kitab agung Al Quran:

Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.

Surah AlBaqarah 2: 208


##################################################################################

fathi-yakan

Ustaz Dr Fathi Yakan sudah meninggalkan kita buat selama-lamanya untuk bertemu Tuhan Allah Rabbul Jalil semalam 13 Jun 2009.. Ya, ia kehilangan yang sangat besar..Kita sedih bila kehilangan.. Tapi sedih saja tidak cukup.. Ada budak nakal sedih kehilangan ayah yang selalu menasihatinya.. Tapi, nakalnya tetap tidak hilang selepas beberapa ketika.. Adakah sedih itu memadai? Berubahlah.. Wallahua’alam..

ps: Antara karya-karya hebat seperti, Bahtera penyelamat,  Maza Yakni Intima’i Lil Islam’, dan ‘Almutasaqitun ‘ala toriqidda’wah’ sentiasa menjadi pengubat kehilangan.. Jangan biar buku-buku ni bersawang!!!

Advertisements

3 thoughts on “bebelan dikala kehilangan

 1. salam ham,

  aku suka bebelan ko :).. wei, ko bole dtg SA tak dlm mse tdekat.. de bnda nak diskus. smbil2 tu leh aa bg pengisian yg makan dalam.. haha..

  ape2 buzz aku eik ! hehe..

  1. salam mail n tajudin,

   mail, nnt aku buzz ko la.. Trun ke tak tu nnt..

   en tajudin,

   ada pencuri yg baik.. eh, perompak sbnrnya.. robin hood ok tak.. hehehe..

   ps: be beza perompak ngan pencuri???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s